WERKEN OP HET DAK - blijf een val voor
17 augustus 2023 
1 min. leestijd

WERKEN OP HET DAK - blijf een val voor

Er zijn verschillende werkniveaus die elk hun eigen specifieke gevaren met zich meebrengen. In dit blogartikel willen we het werken op een dak specifiek toelichten.

⚠ Tijdens het WERKEN OP EEN DAK is een val van personen of werkmaterialen denkbaar. Een val van hoogte kan ernstige verwondingen met zich meebrengen, soms zelfs met lange revalidatie of blijvende invaliditeit tot gevolg. Men neemt dus best bepaalde beschermingsmaatregelen om deze pijnlijke verwondingen te voorkomen. Hierna geven we jullie alvast graag een aantal richtlijnen om een persoonlijke val te voorkomen.

In België en Nederland is er de wettelijke verplichting om werknemers te beschermen vanaf een bepaalde hoogte. Zo verplicht men in België vanaf 2 meter zich te beschermen en in Nederland vanaf 2,5 meter hoogte. Maar zelfs lager dan deze hoogtes is het raadzaam even stil te staan bij de gevaren en de nodige acties te ondernemen om een val voor te zijn.

Daken zijn er in verschillende maten, vormen en materialen. De te nemen beschermingsmaatregelen moeten dus op het type dak afgestemd worden. Zo zijn beschermingsmiddelen voor een hellend dak soms anders dan een plat dak.

Het uitgangspunt is steeds: ga nooit naast een dakrand of dakopeningen onbeschermd werken, stappen of staan. We delen graag enkele voorbeelden hoe je jezelf doeltreffend tijdens dakwerken kunt beschermen:
★ Installeer een geschikte borstwering aan de dakrand rekening houdend met de dakhelling.
★ Voer het werk uit vanop een gekeurde voor de dakrand aangebouwde stelling.
★ Maak gebruik van hulpmiddelen zoals een hoogtewerker of schaarlift als werkplatform.
★ Leg openingen zoals deze van nog te plaatsen dakramen die zich in het dak bevinden doeltreffend dicht.
★ Stel niet dicht te leggen openingen veilig door het plaatsen van geschikte leuningen rondom.
★ Hang een gekeurd valnet onder het dak bij openingen of doorzakgevaar zodat een val opgevangen kan worden.
★ Werk altijd met een intact en gekeurd veiligheidsharnas als een val niet uit te sluiten is.
★ Voorzie stevige ankerpunten waar men zich met een harnas aan kan bevestigen.

Weet dat je eerst moet trachten het valgevaar weg te nemen door het nemen van collectieve beschermingsmiddelen. Pas als collectieve bescherming niet mogelijk is mag men beroep doen op persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een harnas.

Denk er ook aan om bij de opbouw van leuningen op het dak of in de hoogtewerker jezelf correct te beschermen tegen een val. Doe dit door het dragen van een harnas en dit vast te haken, in de hoogwerker aan de voorziene ankerpunten.

Wil je een volledig overzicht van alle risico's en maatregelen bij werken op een dak of het werken in bv. in een sleuf of op een structuur? Dan kun je hiervan de risicoanalyses zelf gemakkelijk snel raadplegen met de CSC app.


Over de schrijver
✰ Preventieadviseur en veiligheidscoördinator ✰ +9 jaar veiligheidservaring in de industrie en bouw ✰ De brug tussen de veiligheidswetgeving en de werf ✰ Oplossingsgerichte onderzoeker ✰ Enthousiast en steeds open voor een uitdaging
Reactie plaatsen